Samboavtal

Det är faktiskt stor skillnad på att vara gift och sambo. Du och din sambo ärver inte varandra såsom gifta par gör. Ni delar inte heller lika om ni väljer att gå skilda vägar. Det spelar ingen roll hur länge ni har bott tillsammans. Om ni vill skydda varandra ska ni skriva ett inbördes testamente och eventuellt också ett samboavtal.

Bodelning för sambor

Har du och din sambo skaffat en bostad och ett bohag för gemensam användning? Då ska det ingå i en bodelning om ni väljer att separera. Ni har rätt till hälften var. Oavsett vem eller hur mycket var och en har betalat. Allt annat, så som exempelvis bilar, bankmedel, värdepapper eller fritidshus, ingår däremot inte i bodelningen och behålls av den som är ägare.

Varför ska du skriva ett samboavtal?

Har du och din sambo köpt en bostad och satsat olika mycket kapital? Om ni bestämmer er för att äga motsvarande andelar på köpekontraktet kommer värdet av bostaden ändå att delas lika vid en bodelning. För att detta inte ska hända måste ni skriva ett samboavtal där ni kommer överens om att sambolagens bodelningsregler inte ska tillämpas.

En variant när man går in med olika mycket pengar vid ett bostadsköp är att äga lika andelar, men att istället kompensera den som betalt mer med ett skuldebrev. Även här är det viktigt att skriva ett samboavtal och för att allt ska vara rätt och riktigt är det viktigt att ni tar juridisk hjälp.

Testamente ger er trygghet

Sambor ärver inte varandra om någon går bort. Det gäller oavsett om ni har barn tillsammans eller om ni har levt ihop i många år. Ni måste skriva ett testamente för att ge varandra trygghet och för att din sambo ska få det bra i framtiden.

Relaterade tjänster: Testamente, Livskollen