Skilsmässa

Statistiken visar tyvärr att hälften av alla äktenskap slutar med att man går skilda vägar. En skilsmässa är ofta besvärlig eftersom det uppstår många juridiska och ekonomiska problem som måste lösas. Och har ni barn som är under 16 år kan det bli ännu mer komplicerat. 

Om ni är överens om att skiljas och era barn över 16 år är det relativt enkelt. Ni skickar bara in en ansökan om äktenskapsskillnad med hemorts- och personbevis till tingsrätten. Bevisen får ni av Skatteverket och för det betalar ni en avgift på 450 kronor. Därefter beviljar tingsrätten er ansökan. Om ni inte är överens om att skiljas eller om ni har barn under 16 år kräver lagen sex månaders betänketid efter ansökan om äktenskapsskillnad. Efter betänketiden måste man sedan bekräfta att man fortfarande vill skilja dig.

Vårdnad om barnen

Om ni är gifta och har barn under 16 år gäller sex månaders betänketid oavsett om ni är överens om skilsmässan eller inte. Kommer ni inte överens om hur ni ska ha det under de sex månaderna? Då kan tingsrätten fatta ett tillfälligt beslut om vem som ska få bo kvar i den gemensamma bostaden och vem som ska ta hand om barnen. Tingsrätten kan också besluta om tillfälligt underhåll till barnen och om rätt till umgänge för den av er som inte har vårdnad om barnen.

Underhåll

Nu för tiden är det mycket ovanligt att den ena maken betalar underhåll den andra vid en skilsmässa. Förekommer detta är det vanligtvis endast under en begränsad tid till det att personen som tar emot underhållet fått ordning på sin ekonomi.

När det gäller underhåll till barn har båda föräldrarna lika stort ansvar. Reglerna är också samma för gifta par och sambor. Om barnen bor lika mycket hos båda föräldrar behöver ingen betala underhåll. Då får ni istället komma överens om hur ni ska dela på kostnader för exempelvis resor, cyklar, kläder och mobiltelefoner. Men om barnen istället bor mestadels hos en av föräldrarna ska den andra betala underhållsbidrag till det att barnen har fyllt 18 år.

Relaterade tjänster: Bodelning, Äktenskapsförord, Testamente